Ο ιατρός και άνθρωπος

Ο ιατρός, μαιευτήρας-γυναικολόγος Λεωνίδας Καρακαλπάκης, γεννήθηκε το 1941 στα Ιωάννινα και αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων το 1959. Ακολούθως εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1966.

Την περίοδο 1966-1968 υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό ως Ανθυπίατρος, φτάνοντας στον βαθμό του Λοχαγού. Το έτος απολύσεώς του, νυμφεύθηκε την Ασπασία, το γένος Γεωργιάδου, επίσης ηπειρωτικής καταγωγής με την οποία και απέκτησαν δύο υιούς, τον Ιωάννη και τον Δευκαλίωνα. Κατά το διάστημα 1968-1970 υπηρέτησε στο Αγροτικό Ιατρείο Χαροκοπίου Ιωαννίνων και ακολούθως πήρε την ειδίκευσή του στη Μαιευτική-Γυναικολογία. Το 1973 ανεδείχθη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1974 έως το 1980 υπήρξε Επιμελητής του Μαιευτηρίου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», ενώ κατά τα έτη 1980-1987 υπηρέτησε στο ίδιο Νοσοκομείο από τη θέση του Επιστημονικού Συνεργάτη.

Παράλληλα το έτος 1976 υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, του οποίου η ονομασία προτάθηκε από τον ίδιο. Το 1993 εξελέγη πρόεδρος του ΙΑΣΩ, θέση στην οποία εξελέγη επί τρεις θητείες, κατά τις οποίες το ΙΑΣΩ αποπερατώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουλίου του 1996. Το Ιασώ έγινε αμέσως δεκτό, μετά από έλεγχο, από όλες τις μεγάλες Διεθνείς Ενώσεις Νοσοκομείων και ξεκίνησε συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια αφού απέκτησε τάχιστα διεθνή φήμη, ως ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο. Κατά τη θητεία του, το Ιασώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλά μεταγενέστερα κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, καθώς εισήγαγε στην Ελλάδα από το εξωτερικό καινοτομίες που αφορούσαν από τη δομή, υλικοτεχνική και ανθρώπινη και τη διοίκηση, μέχρι τη σίτιση και την υγιεινή.

Κατά την περίοδο 1999-2003 υπηρέτησε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου το Μαιευτήριο ΗΡΑ, το οποίο είχε εξαγοραστεί από το ΙΑΣΩ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, το πρώην Μαιευτήριο ΗΡΑ μετασκευάστηκε, επεκτάθηκε και μετετράπη από μαιευτήριο, στην πλέον σύγχρονη και τη μοναδική στη χώρα, πλήρως ψηφιακή, γενική κλινική, με την έως πρόσφατα ονομασία ΙΑΣΩ GENERAL, της οποίας υπήρξε Πρόεδρος κατά τα έτη 2003 έως 2006.

Έως το τέλος της ζωής του υπηρέτησε την Ιατρική επιστήμη, προσφέροντας τα βέλτιστα, ενώ συμμετείχε ενεργά στο Δ.Σ του ομίλου ΙΑΣΩ. Παράλληλα όμως κατά τη διάρκεια του βίου του πέρα από την Ιατρική του ιδιότητα διακρίθηκε και για την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο που βρισκόταν σε ανάγκη. Υπήρξε ενεργό μέλος της Ελληνικής Εθελοντικής Συμπαράστασης προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του όπου και όταν χρειαζόταν και ως ιατρός και ως άνθρωπος. Συνεχιστές αυτής της κοινωνικής προσφοράς αποτελούν τόσο η σύζυγός του, όσο και τα τέκνα του. Ο υιός του Δευκαλίων Καρακαλπάκης, επίσης μαιευτήρας-γυναικολόγος, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του και δεν διστάζει στιγμή να συντρέχει και να προσφέρει αγόγγυστα τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς στηρίζοντας συνανθρώπους μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα τόσο να βιοποριστούν όσο και να εξασφαλίσουν ιατρικές υπηρεσίες.

2020-08-11T08:07:29+02:00