Ποιοί Είμαστε2019-07-09T18:18:53+02:00

Ποιοί είμαστε

Απλώνουμε το χέρι σε όλους όσοι χρειάζονται υλική και κοινωνική στήριξη και γινόμαστε δίαυλος επικοινωνίας ώστε να μην βιώσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ελληνική Εθελοντική Συμπαράσταση ΑμΚΕ

Η Ελληνική Ομογένεια της Αμερικής το 2012, ξεκίνησε αυθόρμητα μια προσπάθεια να βρεθεί δίπλα στους συνανθρώπους μας στην Ελλάδα, που χτυπήθηκαν από την κρίση, για να τους στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο, με σκοπό να απαλύνει τις συνέπειες της ανέχειας που τους γονάτιζαν. Με οδηγό τη θέληση, το αμείωτο ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη, χωρίς να στηρίζονται σε κρατικούς φορείς, ήρθαν σ’ επαφή με φίλους στην πατρίδα και δημιούργησαν μια «γέφυρα» υποστήριξης για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων, που αντικρίζουν το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η γέφυρα αυτή χτίστηκε από ανθρώπους που είχαν ήδη ευαισθητοποιηθεί στα κοινωνικά προβλήματα που άγγιζαν και τους ίδιους και έψαχναν τρόπους να ανοίξουν δρόμους αντιμετώπισης των δυσκολιών και να περιορίσουν τ’ αδιέξοδα.

Γεννήθηκε έτσι η Ελληνική Εθελοντική Συμπαράσταση και οι εθελοντές βρέθηκαν δίπλα σ’ αυτούς που ήθελαν στήριξη αλλά δεν τ’ ομολογούσαν, σ’ αυτούς που έσφιγγαν τα χείλη για να μην ακουστεί αναστεναγμός, σ’ αυτούς που έσκυβαν για να μην φανεί η σκοτεινιά τους.

Το σφίξιμο των χεριών, η άμεση κοινωνική βοήθεια, η παροχή των αναγκαίων για την καθημερινή επιβίωση της πληγωμένης οικογένειας, η κάλυψη των παιδικών αναγκών στο σπίτι, στο σχολείο και στην γειτονιά, έγιναν η ανακούφιση των ωφελουμένων και η χαρά των εθελοντών.

Μαζί είναι πιο εύκολο να βαδίσουμε.

Μαζί είναι πιο βατά τα μονοπάτια, πιο ανέφελη η εποχή, η εικόνα πιο μεγάλη.

Μαζί δημιουργούμε μια καινούργια πολυπληθή οικογένεια.

Από το 2012 έως σήμερα, το Hellenic Relief Foundation συλλέγει χρήματα από την ομογένεια, τα οποία στέλλονται σε μεγάλο ελληνικό σούπερ μάρκετ, από το οποίο η «ΕΛ.ΕΘ.ΣΥ.» προμηθεύεται τρόφιμα αντίστοιχου ποσού. Μέχρι σήμερα, έχουν διανεμηθεί τρόφιμα 750 τόνων περίπου.

Παράλληλα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκτιμώντας την προσφορά μας, συμμετέχει στην προσπάθεια, καλύπτοντας τα απαραίτητα λειτουργικά μας έξοδα όπως το ενοίκιο, τους μηνιαίους λογαριασμούς και λοιπά αναγκαία ποσά.

Το Κοινωνικό Παράρτημα του Συλλόγου των Αθηναίων, συμμετέχει ενεργά από την πρώτη στιγμή προσφέροντας κάθε μήνα, ενώ στέκεται αρωγό τόσο στις ανάγκες των παιδιών των ωφελουμένων, αλλά και σε έκτακτες λειτουργικές ανάγκες που παρουσιάζονται  και πρέπει να καλυφθούν, για να συνεχίσουμε να περπατάμε στο δρόμο της προσφοράς για τους συνανθρώπους μας.

Ο όμιλος  Ν. Κωνσταντόπουλου από τους πρώτους αρωγούς που άνοιξαν τον δρόμο να πραγματωθεί η έμπνευση της εθελοντικής συμπαράστασης  και η δημιουργία της, παράδειγμα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, που στηρίζει και τομείς όπως την οικονομική κάλυψη διδάκτρων για την εκμάθηση Αγγλικής γλώσσας παιδιών των ωφελουμένων μας, την κάλυψη σχολικών αναγκών των μαθητών και την πάντα παρούσα βοήθεια σε κάθε μας έκλυση.

Οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, που βιώνουμε τις δυσκολίες μιας ανηφορικής πορείας και κατανοούμε όλους αυτούς που ανήμποροι προβαίνουν σε υπεράνθρωπες προσπάθειες ν’ ακολουθήσουν μ’ αξιοπρέπεια, ηθική και σεβασμό τον δρόμο που εκείνοι έμαθαν και θέλουν να διδάξουν στα παιδιά τους, αφιερώνουμε εθελοντικά ό,τι έχει ο καθένας, χρόνο, χρήμα, τρόφιμα, ιδέες, εργασία, για να συστήσουμε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που χαμογελούν και δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο για την γενιά που μας διαδέχεται.

Όλοι μαζί στεκόμαστε στο πλευρό των νοικοκυριών, των μοναχικών ατόμων, μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, ανέργων, ασθενών, ηλικιωμένων και ανηλίκων, σε κάθε συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη. Είμαστε παρόντες σ’ αυτούς που βιώνουν κοινωνικά αδιέξοδα, σ’ εκείνους που προσπαθούν να βρουν τρόπους να συνεχίσουν να μάχονται, σ’ όσους κουβαλούν στους ώμους τους το δύσκολο παρόν και το δυσκολότερο αύριο των παιδιών τους.  Στους άνεργους και απελπισμένους, στους εγκλωβισμένους σε μια παράλογη ανισότητα, στους πικραμένους απόμαχους της ζωής και στους νέους που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό το όνειρό τους.

Η λειτουργία της ΑΜΚΕ «Ελληνική Εθελοντική Συμπαράσταση», είναι καθημερινή και αδιάκοπη και αφορά στην υποστήριξη περίπου 600 οικογενειών στα όρια του νομού Αττικής και στην περιφέρεια.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η ανεργία που επιμένει να βρίσκεται σε διψήφιους αριθμούς, το ράγισμα του κοινωνικού ιστού που επιφέρει μια στείρα, λανθασμένη και άνιση κρατική αντιμετώπιση, κάνει επιτακτική την ανάγκη για στήριξη των αδύναμων οικογενειών ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Την προσπάθειά μας έχουν αγκαλιάσει πολλές ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δίνουν το παρόν, προσφέροντας τρόφιμα, ενδύματα, παιγνίδια, σχολικά είδη και κάθε είδους  χρειαζούμενα, τα οποία διανέμονται τακτικά κάθε μήνα, είτε συνεισφέρουν οικονομικά στη λειτουργία μας, η οποία καθίσταται ομολογουμένως, όλο και δυσκολότερη.

Ελπίζουμε ότι θα βρείτε κι εσείς τον τρόπο να σταθείτε στο πλευρό μας, να βοηθήσετε έτσι αυτούς που έχουν την ανάγκη όλων μας, να δώσετε ένα χαμόγελο σε όσους με αγωνία το ψάχνουν, να εδραιώσετε ένα μικρό αναστεναγμό ανακούφισης σε χείλια που σφίγγει η προσπάθεια, σε ψυχές που γονατίζουν από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας και είμαστε σίγουροι ότι όσο υπάρχουν τέτοιοι συμπαραστάτες, θα μπορούμε να είμαστε παρόντες όπου η ανάγκη το απαιτεί. Μαζί με σας, θα προσπαθούμε πάντα να κάνουμε καλύτερο το αύριο όλων μας και ευτυχέστερους τους συνανθρώπους μας και τους εαυτούς μας.

Με εκτίμηση

Μαρία Σιούρδη